Сватбени суеверия

Има различни поверия за действията, които булката може или не може да прави преди и по време на сватбения ден. Много от тях, от погледа на нашето настояще, изглеждат по-скоро като забавни игри на съдбата, в които не вярваме, но все пак ни е интересно да разберем какво ни вещаят. На много от нас са известни поверията от нашата, българска традиция. Това са лошата поличба от:
- младоженецът да види булката със сватбената рокля преди сватбeния ден;
- булката да не носи воал, а само цветя в косите си;
- роклята на булката да бъде облечена преди събитието от нейна приятелка или близка;
- роклята на булката да е с гол гръб, което предвещава нещастия, къс брак, изневери;
- булката да не срещне друга булка пред ритуалната зала или църквата;
- преминаването с десен крак през прага на новия дом от булката и т.н.
Интересни са обаче поверията и поличбите по света, които имат общи точки, но също така и различия  с нашата сватбена традиция.
В западните цивилизации се приемат за ключови следните сватбени традиции и суеверия:
1. Проливен дъжд в деня на сватбата предвещава плодородие и чистота на връзката, пречистване - противно на мрачното настроение, което обикновено създава дъжда;
2. Воалът на булката всъщност не е там заради секси загадъчното излъчване, а символизира преграда срещу злите езици, духове, енергии, които биха могли да провалят брака от завист и лоши мисли.
3. Плачът на булката в сватбения ден е на късмет, защото се предполага, че тя изплаква сълзите си и оттам насетне бракът й ще бъде лек и радостен.
4. Чупенето на стъкло, стъклен предмет в деня на сватбата. Обикновено това е ваза, чаша, която се разбива със сила от младоженците. На колкото повече парченца се разпръсне стъкления предмет, толкова по-дълъг ще бъде бракът на двойката.
5. Превеждането на булката през прага. Това не е поради това, че булката не може да ходи сама предвид дългата рокля. Според древните европейски поверия булката е допълнително уязвима през стъпалата си за злите духове и превеждайки я през прага, младоженецът запазва новия си дом от нещастия.
6. Интересно поверие е подаряването на нож като сватбен подарък. Свързва се с лош късмет, проваляне на брака, разрушаването му. Ако все пак получите подобен подарък, дайте монета за него, която ще заличи лошата му поличба, превръщайки го в покупка.
7. И последно, едно от любимите ми поверия – намирането на паяк в прекрасните пластове на сватбената ви рокля. На пръв поглед това буди кошмарни реакции. Паяк! Ужас! Но спокойно, този неканен гост идва само да засвидетелства един прекрасен бъдещ семеен живот.:)

Сподели страницата