Професия папарак

Всички са чували за папараците, нали?

Онези нахалници дето преследват звездите със своите супердълги обективи с надеждата да ги заковат в неприлични и преди всичко компрометиращи пози и ситуации. Същите, дебнещи палави съпрузи за да ги хванат в крачка по време на техните забежки. Техните фотографии след това се продават много успешно, особено ако не ги закупят самите жертви.
Онези супер фотографи дето е достатъчно да са поне на километър разстояние от желания обект за да получат перфектният кадър - е, поне така е по филмите!


А има ли такива папараци фотографи и у нас?

Има, ама не са баш такива. Къде са и как да се предпазим от тях и от вероятността да ни изнудват?
Понеже сайтът ни е със сватбена тематика ще споделим нашите впечатления от сватбените папараци.
Някои от тях са почти невидими. Изскачат от храстите или зад някой ъгъл точно в момента, в който младоженците излизат от ритуалната зала. Започват яростно да щракат със своите малки фотоапаратченца. Целата разбира се е да уцелят поне една читава снимка, на която след това да се разпознаете. Други от тях съвсем нагло се изтъпанчват пред всички гости, пред официалните фотограф и видеооператор и си снимат без да се съобразяват, че не им е там мястото или най-малкото че пречат. В резултат на това тяхно безцеремонно присъствие, след това ще си ги гледате и тях с техните анцузи, на официалните снимки от един от най-важните моменти на вашата сватба.
И единия и другия тип папараци освен снимки на младото семейство правят снимки и на част от гостите. Тук вече си имат тактика - който е облечен добре го снимат, който не изглежда чак толкова стилен го пропускат.
Каква е целта ли? Амчи как, нали по това си личи кой е платежоспособен.
Следва момента на продажбата на тези снимки или на по-късен етап - изнудването!

Как се случва?

Фотографът - папарак

Фотографът - папарак освен като такъв, е и малко или повече/ ще стане дума по-късно/ психолог.
Той се заговаря дружелюбно с някои от гостите и почва разпита - къде е ресторанта, колко общо гости ще има и т.н.
Дори този етап със заговарянето се започва още преди да се направят първите кадри. Така се прави сметка колко и какви снимки след това да се копират. Самата продажба както споменахме, се случва в ресторанта и то в един точно премерен момент. Това е след около третия, четвъртия час от началото на веселбата. Тогава гостите вече са си пийнали по една ракийка или уиски, очите са светнали, душата е на черешата и е един много благоприятен момент нашите герои да изкарат някой лев.
Възможно е освен самия папарак да дойде някоя девойка или момченце, които съвсем незабелязано започват да се промъкват между масите. Предлагат се снимка на младото семейство или индивидуална снимка на гостите, ако преди това са ги преценили и уцелили. Цената, разбира се символична - около 5лв!
Снимките се раздават на жертвите на една маса, след това се започва...
- Купете си, това е един незабравим спомен, а...ето ви и вас - много добре изглеждате!
Тези реплики също са много добре премерени. Казват се така, че освен вие, да ги чуят и останалите около вас.
Така на вас ви става най-малкото неудобно и се изръсвате с 5 или няколко пъти по толкова за едни снимки.
А самите снимки - трагедия! Това са някакви подобия на снимки и то направени от "професионален фотограф!"
Най-често са без фокус, размазани, с отрязани крайници, украсени с някакви цветенца, сърчица и звездички, може да са под формата на пирамидка-календарче. Тогава изкушението да си я купите е още по-голямо - ще си гледате младото семейство на бюрото пред вас през цялата година!
Освен, ако не са ви продали снимката на други младоженци, а вие в състояние на радост не сте обърнали внимание!
Ако не се поддадете при първия тур, папараците са търпеливи. Ще ви изчакат да си помислите, да се уверите, че такива снимки наистина са ви необходими и ще ви нападнат отново с още по-неудобни за вас реплики:
- Ама купете си, вие сега за 5 лв. ли се стискате. Купете я за вашата приятелка...и т.н.
След като е приключила обиколката по масите се пристъпва към официалната маса.
За младоженците има даже и специален подарък - огрооомна снимка 20х30 см. със всички екстри, цветенца, звездички, сърца, сърцераздирателен надпис пльоснат върху вас и всичко това залепено на картон!
Ако има останали, непродадени по масите снимки, те ви се предлагат на едро със отстъпка с намека, че може пък от официалния фотограф да не получите нищо.
Е те това вече е върха! Чували сме такива намеци и как не станахме на кълбета - не знам!
Освен това ни се е случвало да дойдат гости при нас, ангажираните професинални фотографи, и да си искат ресто. Те били дали едра банкнота, папарака в момента нямал да върне и сега него го няма...ние нали сме заедно, дайте си ми рестото...
Не, това не е върха, това си е чиста измама, с която ние не искаме да имаме нищо общо. Поради тази причина нас лично, фотографите папараци хич не ни харесват. Просто им казваме да не снимат, да не се хабят, че ще ви информираме за техните номера, ще помолим управителя на ресторанта или диджея ако е по-як да ги изгонят.
Има и една по-лайт версия на тази професия. Стои си пред една избрана ритуална зала или църква папарака и си снима по горната схема. Няма го обаче досадното изнудване на гости и младоженци. Снима се на влизане, а като излязат всички, виждат едно табло с наредени снимки. Който се хареса или иска си купува своя или на младоженците снимка, който не иска - не купува. Има си голяма доза риск в този случай за фотографа, че може да му останат непродадени снимки, но пък не рискува да си изпроси боя, а и е стимул да прави по-хубави снимки.

Така че на въпроса дали съществува професия папарак и у нас - явно да

Дали да си имате вземане-даване с тях, всеки си решава.
Нашето мнение е, че те са използвачи, подхождат нечестно и като цяло развалят имиджа на фотографската професия

Всички статии, текстове и снимки на домейна 100usmivki.com са обект на авторски права. Ползването или разпространението им без наше писмено съгласие е забранено!